BlogHlavní evropské téma je bezpečnost
24. 5. 2024

Hlavní evropské téma je bezpečnost

Nový Eurobarometr, masivní výzkum týkající se nálad a postojů Evropanů, ukázal, co říkám já i Starostové. Hlavní evropské téma je bezpečnost.

77 procent ze skoro 30 tisíc respondentů průzkumu uvádí, že podporuje společnou obrannou a bezpečnostní politiku zemí EU, a 71 procent občanů EU souhlasí s posílením kapacit v oblasti obranného průmyslu.

Jako Starostové podporujeme zřízení pozice evropského komisaře pro obranu. Stejně tak i přidělení části výdajů na obranu členských zemí EU do společného obranného rozpočtu, zaměřeného na obranné investice, inovace, technologie a infrastrukturu, které mohou nakopnout jak naši evropskou obranyschopnost, tak naše evropské hospodářství. Tak jak to vidíme třeba ve Spojených státech.

Evropská společná obrana stojí hlavně na společné vůli plnit spojenecké závazky vyplývající z našeho členství v EU a NATO. Všichni za jednoho, jeden za všechny. Populisté a extremisté jsou přesně těmi, kteří naše spojenecké závazky zpochybňují, relativizují. Stejně jako to udělal Andrej Babiš, když Poláky hodil přes palubu a řekl, že by jim v případě napadení nepřišel na pomoc.

Proto prosím běžte v těchto evropských volbách volit ty politiky, kteří jsou odhodlaní naše spojenecké závazky plnit, kteří nelavírují a vůli spolupracovat na naší společné evropské bezpečnosti mají. Odborníky, kteří jdou do Evropy tvořit a spolupracovat, ne extremisty a populisty, kteří tam jdou jen bořit.

Více z dění ze Stanu

Evropský parlament
11. 6. 2024
Děkujeme za vaše hlasy
Starostové dosáhli v evropských volbách výsledku 8,7 % hlasů, což znamená zisk dvou mandátů.
Evropský parlament
3. 6. 2024
Danuše Nerudová se stala členkou Starostů
Předsednictvo Starostů a nezávislých včera na svém jednání oficiálně schválilo žádost Danuše Nerudové o členství v hnutí. Jedná se o logický krok, který potvrzuje …
Evropský parlament
21. 5. 2024
Jak získat voličský průkaz do Eurovoleb?
Chcete-li přijít k volbám a víte, že se nedostanete do své volební místnosti, můžete si samozřejmě zažádat o voličský průkaz a odevzdat svůj hlas v některé jiné. Žádost …