BlogDanuše Nerudová se stala členkou Starostů
Evropský parlament
3. 6. 2024

Danuše Nerudová se stala členkou Starostů

Předsednictvo Starostů a nezávislých včera na svém jednání oficiálně schválilo žádost Danuše Nerudové o členství v hnutí. Jedná se o logický krok, který potvrzuje názorovou shodu se Starosty na zásadních tématech, které se týkají nejen voleb do Evropského parlamentu.

“Naše hnutí má několik vlastností, kterými se odlišujeme od ostatních politických subjektů. Jednou z našich významných vlastností je i to, že dokážeme přitahovat silné nezávislé osobnosti, kterým jsou sympatické naše postoje a názory. Jsem nesmírně rád, že můžeme přivítat Danuši Nerudovou, lídryni naší evropské kandidátky, mezi Starosty. Přijetím Danuše chceme dát najevo i to, že za ní pevně stojíme. A to zejména v době, kdy se během vrcholící kampaně stala terčem číslo jedna jak pro extrémisty z obou stran spektra, tak pro mnohé jiné,” uvedl předseda Starostů Vít Rakušan.

Bývalá kandidátka na prezidentský post začala se Starosty úzce spolupracovat v minulém roce, kdy společně oznámili přípravy na volby do Evropského parlamentu. “Po téměř ročním společném fungování a práci na kampani jsem si potvrdila, že Starostové představují politický subjekt, se kterým nás spojují společné priority. Mojí motivací pro kandidaturu není někoho porazit. Mojí motivací je udělat maximum, aby každý český občan pocítil výhody našeho členství v EU. Vítězem těchto voleb musí být hlavně čeští občané. Jsou před námi velké výzvy jako Green Deal, migrace či konkurenceschopnost. Jak úspěšná Evropa v jejich zvládání bude, tak úspěšné bude i Česko,” řekla během tiskové konference lídryně starostovské kandidátky Nerudová. Dodala zároveň, že se v závěru kampaně podobně jako u prezidentské množí osobní útoky na její osobu. “Osobně je mi to velmi líto, ale nechci a nenechám se nechat odradit nejrůznějšími invektivami.”

“Danuše Nerudová má ambice měnit věci k lepšímu, a to nejen na evropské úrovni. V minulosti působila jako předsedkyně důchodové komise. Zajímá se o názory a postoje mladé generace, intenzivně s ní komunikuje a zvedá témata, která je trápí. Těžko bychom hledali politika, který se o nejmladší generaci a její budoucnost zajímá víc. Původní spojenectví přerostlo v kolegialitu a přátelství. Předvolební kampaň dokáže nejen rozdělovat, ale i spojovat,” doplnil Jak Farský, místopředseda hnutí a dvojka evropské kandidátky.

Danuši Nerudovou si Starostové zvolili jako svou lídryni pro evropské volby letos v březnu. Společně s Janem Farským tvoří vedoucí tandem kandidátky, se kterou se budou ucházet o hlasy voličů v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu.

Více z dění ze Stanu

Evropský parlament
11. 6. 2024
Děkujeme za vaše hlasy
Starostové dosáhli v evropských volbách výsledku 8,7 % hlasů, což znamená zisk dvou mandátů.
24. 5. 2024
Hlavní evropské téma je bezpečnost
Nový Eurobarometr, masivní výzkum týkající se nálad a postojů Evropanů, ukázal, co říkám já i Starostové. Hlavní evropské téma je bezpečnost.
Evropský parlament
21. 5. 2024
Jak získat voličský průkaz do Eurovoleb?
Chcete-li přijít k volbám a víte, že se nedostanete do své volební místnosti, můžete si samozřejmě zažádat o voličský průkaz a odevzdat svůj hlas v některé jiné. Žádost …