BlogDEN EVROPY!
9. 5. 2024

DEN EVROPY!

Připomínáme si, proč vlastně máme EU. Západní Evropa se začala integrovat v 50. letech, aby dosáhla trvalého míru a vytvořila přívětivé prostředí pro demokracii a lidská práva. Tyto hodnoty se pak uchytily směrem na jih a na východ. A i za tyto hodnoty dnes bojuje Ukrajina proti autokratickému Rusku.

Zatímco evropské hodnoty zůstávají stejné, změnil se úkol – už nejde jen o uchycení těchto hodnot napříč Evropou, ale i o jejich obranu před našimi nepřáteli a rivaly. Od válek hybridních až po ty konvenční. Abychom tváří v tvář této nové realitě obstáli, musíme evropský projekt reformovat. Posílit naši zahraniční politiku a obranu a zamyslet se nad tím, jak se vůči zbytku světa stavíme. A to dokážeme pouze společně.

Více z dění ze Stanu

Evropský parlament
11. 6. 2024
Děkujeme za vaše hlasy
Starostové dosáhli v evropských volbách výsledku 8,7 % hlasů, což znamená zisk dvou mandátů.
Evropský parlament
3. 6. 2024
Danuše Nerudová se stala členkou Starostů
Předsednictvo Starostů a nezávislých včera na svém jednání oficiálně schválilo žádost Danuše Nerudové o členství v hnutí. Jedná se o logický krok, který potvrzuje …
24. 5. 2024
Hlavní evropské téma je bezpečnost
Nový Eurobarometr, masivní výzkum týkající se nálad a postojů Evropanů, ukázal, co říkám já i Starostové. Hlavní evropské téma je bezpečnost.